Siirry suoraan sisältöön

Lasten idolit

Lasten idolit ovat esikuvia lapsille

Idolit, ja etenkin lasten idolit,ovat iso osa jokaisen ihmisen kasvutarinaa. Kukapa ei toisinaan muistelisi omia lapsuuden suuria esikuviaan ja palaisi noihin tunteisiin aina uudelleen. Lapsen kasvaessa hänen elinpiirinsä ja kokemuksensa kasvavat, jolloin esikuvat astuvat kuvaan ehkä erilaisina. Kohteeksi voi osua niin urheilija, muusikko kuin näyttelijä. Yleensä idolin ja lapsen sukupuolella ei ole väliä, vaan se vaihtelee aina tilanteen mukaan. Koska ihailun kohteilla on lapsen elämässä suuri merkitys, on vanhempien hyvä olla tietoisia siitä, millaisia ihanteita lapsella on, jotta voidaan olla varmoja esikuvien kunnollisuudesta. Näin lapselle ei pääse syntymään vahingollisia ihanteita.

Lapset ovat alttiita vaikutteille, joten vanhempien valveutuneisuus on paikallaan. On hyvin yleistä, että pienet alkavat vilkkaan mielikuvituksen avulla leikkimään, että he ovat itse ihailunsa kohde. Lasten idolit määrittävät myös musiikkimakua. Lapsi ja musiikki kuuluvat aina yhteen.

Lasten idolit

Lapset ihastuvat idoleihinsa helposti

Lapsen elämässä normaalia on, että iän karttuessa ihastusten kohteet muuttuvat, eikä kohteeksi enää kelpaa päiväkodista tuttu lapsi. Ihailun kohteet alkavat olla esimerkiksi julkisuudesta tuttuja henkilöitä. Lapsen idolit voivat olla esimerkiksi laulajia, näyttelijöitä tai urheilijoita.

Vanhempien pitää muistaa, että myös lapsella on oikeus ihastua. Joskus aikuiset saattavat pitää lapsen ihastumista idoliinsa jotenkin vääränä. Lapsen oikeudet ovat nykypäivänä onneksi hyvin tunnettuja, eikä lapsia nykyisin pyritä juurikaan rajoittamaan tältä osin. Mielikuvat ja haaveilu eivät satuta ketään ja ovat lapselle tärkeitä asioita.

Tunnettuja lasten idoleita

Lapsen kehitys on tasapainoista, kun lasta ja lapsen tunteita ei vanhempien taholta liikaa rajoiteta. Toki vanhemman on joskus aiheellista hidastaa lapsen tahtia, mutta haaveilua ei pidä estää tai tuomita. Suomessa lasten yleisimpiä idoleita ovat muun muassa Antti Tuisku, Ella ja Aleksi, Sanni sekä lukuisat tubettajat.

Joskus lasta saatetaan kiusata hänen ihastuksen kohteensa vuoksi. Tällöin vanhemman kuuluu puuttua peliin, jotta lapsen kehitys ei pääse häiriintymään. Kiusaamiseen pitää puuttua aina välittömästi. Usein lapset saattavat ottaa idolikseen saman kuin muillakin lapsilla on. Tämä vaihe menee kuitenkin ohi yleensä yläasteiässä, jolloin nuori saattaa haluta tuoda esille persoonallisuuttaan.

Voiko idolit olla haitaksi lapsen kehitykselle?

Idolit eivät vahingoita lapsen kehitystä, kunhan vanhemmat pitävät huolen, että nämä ansaitsevat lapsen ihailun. Tämä tarkoittaa sitä, että lapsi ei ihaile esimerkiksi julkkista, joka tunnetaan päihteidenkäytöstä tai rikollisista elämäntavoistaan. Vaikka lasten oikeudet ovat äärimmäisen tärkeä ja kunnioitettava asia, on lapsen henkinen ja fyysinen kehitys vanhemman vastuulla. Mikäli lapsi tai nuori ihannoi henkilöä, jonka nähdään käyttävän päihteitä, tai joka paistattelee lehtien lööpeissä rikostensa vuoksi, on riski, että lapsi ottaa tavoista mallia.

Etenkin teini-ikäinen saattaa suuresti ihannoida esimerkiksi julkkista, joka tunnetaan räväkkyydestään ja harkitsemattomista teoistaan. Nuori saattaa pitää aikuisista typeriltä tuntuvia tempauksia rohkeina ja hauskoina. Äärimmäisissä tapauksissa nuori saattaa aiheuttaa vaaraa itselleen ja muille, toimimalla samoin kuin idolit. Lasten idolit ovat onneksi nykyään varsin tietoisia roolistaan lasten elämässä ja myös sen tärkeydestä. Sivustomme blogi kertoo enemmän lapsista ja musiikista, joten sitä kannattaa seurata.

Yhteydenotto

Ella ja Aleksi